En blogg om kemikalieintolerans som tabu i dagens samhälle!

fredag 3 juni 2016

Vad skulle Selma ha sagt?

Några av trollkarlarna i Carlos Castanedas berättelser blev en gång anklagade för att syssla med svart magi, men en av dem sade att de verkliga svarta magikerna är i själva verket de så kallade vanliga, "skötsamma" medborgarna eftersom de varje dag med sina klichéer och standardfraser försöker fånga andra människor i sin ytterst begränsade verklighet, och mer eller mindre förhäxar andra att tycka och tro inom ett visst mönster.

På det viset kategoriserades Selma Lagerlöf som "löjtnant Lagerlöfs fula, låghalta och inbundna dotter", med mera. Ebba Witt-Brattström som tilldelades årets Mårbacka-pris menar att Selma Lagerlöf förminskats som en "sagotant" i litteraturhistorien ända in i vår tid. Ändå har hon skrivit världslitteratur och blev den första kvinnliga nobelpristagaren i litteratur. (Jag kräver inte att mina vänner ska ha läst Selma Lagerlöf, men jag tappade respekten för Jessica Gedin som programledare i SVT:s litteraturprogram när hon medgav eller kanske "skröt" över att hon inte har läst Selma Lagerlöf.)
Hur Selma hann med allting vet jag inte, men vid sidan av skrivandet drev hon jordbruk och var en av traktens största arbetsgivare. Hon var en av de första i Sverige att införa sjuklön, och lät ofta fler arbeta på gården än hon egentligen hade bruk för eftersom hon inte hade hjärta att avskeda folk. Hon var intresserad av miljö och hälsa (experimenterade med olika dieter) och engagerade sig mot andra världskriget (men hann tyvärr dö flera år före freden).
Hur skulle hon ha sett på vår tid? Jag gissar att hon starkt skulle ha engagerat sig för miljön och varit chockad över hur mycket vi hunnit förgifta jordbruket, lant- och stadsmiljön. Och över hur girigheten brett ut sig!

Nästan som en illustration till det läser jag i Värmlands Folkblad om hur Arbetsmiljöverket hittade brister hos ortens största arbetsgivare bland annat när det gällde rutiner för förebyggande underhåll av ventilationssystemet och bristande ventilation vid svetsplatser,  och vid fördelningen av uppgifter gällande det systematiska arbetsmiljöarbetet. I en annan artikel i samma tidning skrivs det om hur samma företag gör ett fint ekonomiskt resultat även i år och att personalen ska få en sommarbonus; enligt uppgift ska det röra sig om 17 000 kr per anställd. "Mutor för att hålla tyst om miljöbrister?" säger en vän lite elakt. Hursomhelst är det typiskt för idag då snabba pengar är viktigare än en bra miljö.

Selma Lagerlöf hade kunnat spöka för mindre! Vilket man också säger att hon gör - så pass mycket att man började med "spökvandringar" på Mårbacka i höstas. Vilket i sig annars skulle kunnat vara en anledning för Selma att börja spöka, då jag inte är säker på att hon skulle ha gillat jippon som detta. Dels för girigheten och dels för att det igen förminskar henne till en "spöktant". Men också för att så mycket annat hon engagerade sig för som t ex jordbruket har gått överstyr med GMO och kemikalier som förgiftar oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar